Premi d'Honor: EMILIO GUTIÉRREZ CABA

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

(Valladolid, 1942) La seva vocació artística ve marcada per la seva família, la qual es dedica, com ell, al teatre i al cinema.

Abans de dedicar-se a la interpretació va treballar en un laboratori de cine de la productora Madrid Films. L’any 1962 es va incorporar com a professional a la companyia de Lilí Murati, amb la qual va realitzar la seva primera gira per Espanya. L’any 1963 va interpretar el paper de Peter Pan a l’obra que porta el mateix títol. L’any 1968 va crear la seva pròpia companyia de teatre juntament amb Maria José Goyanes i l’any 1970 va estrenar Olvida los tambores, de l’escriptora Ana Diosdado. Des de  l’any 1979 ha estrenat obres de clàssics com Calderón, Shakespeare o Joyce i no ha deixat d’intervenir en peces d’autors contemporanis com Álvaro del Amo, Jorge Díaz o Fermín Cabal.

L’any 1996 va interpretar el personatge de Don Diego a El sí de las niñas, de Moratín, i l’any 1998 va estrenar La mujer de negro, la qual va recórrer tota Espanya durant gairebé quatre temporades. L’any 2003 va estrenar El príncipe y la corista, acompanyat per  María Adánez i l’any 2008 l’obra La muerte y la doncella, al costat de Luisa Martín. En la seva carrera cinematogràfica, en la qual va debutar l’any 1963, acumula ja més de vuitanta pel·lícules. El seu primer paper important fou a Nueve cartas a Berta (1966), de Basilio Martín Patino, més tard va destacar en altres pel·lícules com La caza (1965), de Carlos Saura.

Ha interpretat papers destacats enels quals ha rebut diversos premis:l’any 2001 va aconseguir un PremiGoya al Millor Actor de Repartiment per La comunidad, d’Àlex de la Iglesia, i va repetir l’any 2002 en la mateixa categoria per El cielo abierto, de Miguel Albaladejo. Fou nominat un altre cop l’any 2007 per La torrede Suso, de Tom Fernández. Entre els últims films, ha treballat el 2015 a Palmeras en la Nieve i Anacleto:Agente secreto.

Tornar amunt