Mostra de cinema llatinoamericà de Lleida

Adreça Postal:
Turó de Gardeny · Ed. Magical
25003 Lleida. Spain

Telèfons:
+34 973.700.325

Email:
mostra@
mostradelleida.com

facebook ico-yt Twitter

Mostra de cinema llatinoamericà de Lleida

La Mostra siente profundamente el fallecimiento de Toni Traveria

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

dimecres, 23 de maig de 2018 17:54

Despedirse

Sin hacer ruido, secretamente, Toni Traveria me comentaba que venía a esta última edición de la Mostra celebrada el pasado mes de abril, a despedirse, y yo quise quitar hierro porque es lo que me enseñó él mismo, a ser positivo y a pelear hasta el final. Ayer, la buena amiga Marta Nin, -sé que me costará entender el funcionamiento de Casa de America en Catalunya sin ese binomio que han formado desde que los conozco, Toni y Marta- me informaba que había sido ingresado y que las expectativas eran nulas, y algo se rompió esa noche porque volver a ser golpeado por otra despedida es duro.Porque Toni era del grupo de amigos íntimos, de los que se cuentan las cosas, las buenas y las malas, de los que te hablan desde la transparencia de años y años de connivencia, él desde su sabiduría como gran periodista y como director de una institución que representa a todo un continente, y yo, desde un festival que lleva más de dos décadas acercando la cultura audiovisual latinoamericana a Catalunya.Ha sido una mala noche, pienso en los muchos que tenían gran afecto por Toni, tanto en la Mostra, como en los múltiples lugares, gentes y nombres que han ido pasando por su vida, pero pienso especialmente en su esposa y su hija, de las que siempre me contaba cosas bellas, y también en Marta, su fiel e inseparable compañera de trabajo, tan cómplices ellos, tan compenetrados que con una sola mirada sabían lo que tenían que hacer o decir.

Podría decir muchas cosas de Toni, y todas buenas, y no es un cumplido en la hora del adiós, es así. Nos hemos encontrado en Buenos Aires, Barcelona o Lleida porque nos hemos buscado siempre.Mis compañeros sabrán perdonarme el haber escrito en primera persona, pero no me veo otro modo para escribir sobre Toni, pero creo que estas líneas las firmarían todos los que componen la Mostra, estoy seguro de ello.En el mensaje sobre el deceso de Toni que he recibido esta mañana, he visto toda la emoción en una emotivas palabras que quiero compartir:

Estimades i estimats: aquesta nit en Toni ha deixat de patir i segur que ha agafat un micrófono per perseguir al Fidel o està baixant una pista negra a Cervinya.Per tant brindem amb una Coca Cola Zero perquè de una vegada hagi pogut fugir de les urpes del monstre.Tots i totes els que rebeu aquest missatge esteu ben orgullosos perquè en algun moment el vostre camí i el del Toni es van creuar i es va produir la màgia de formar part de la gran familia d’amics d’en Toni Traveria.Rebeu una forta abraçada i gràcies per estimar-lo tant.
Amanda i Àngels.

Te queremos Toni.

Juan Ferrer

Director

   

PALMARÈS 24ª MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

divendres, 27 d'abril de 2018 12:09

SECCIÓ OFICIAL DE CURTMETRATGES:

Menció Especial: "Debris" de Julio O. Ramos (Perú, EEUU)

Menció Especial per "Debris" per haver utilitzat el cinema com a vehicle de denúncia social en el seu estat més pur, i per donar-nos a conèixer el patiment dels treballadors il·legals llatins en mans dels imperialistes americans. A destacar el treball de l'elenc, així com el plantejament tècnic que manté l'espectador en suspens fins al final.”

Premi al Millor Curtmetratge: "Matria" d’ Álvaro Gago (Espanya)
“Per la seva gran capacitat d'expressar la incomunicació i l'explotació laboral de la dona en la societat i pel seu ús magistral de la narrativa cinematogràfica. A destacar la magnífica interpretació de la protagonista, Francisca Iglesias Bouzón.”

SECCIÓ OFICIAL DE LLARGMETRATGES DOCUMENTALS:

Menció Especial: "El Espanto” de Martín Benchimol i Pablo Aparo (Argentina)
“Pel·lícula que combina amb habilitat el realisme i lo meravellós, on la també acurada posada en forma envolta una història en la qual és apreciable el mestissatge cultural a Amèrica Llatina.”

Premi al Millor Documental: "Al Otro Lado del Muro” de Pau Ortiz. (Mèxic, Espanya)
“Per la història que narra, centrada en una família trencada pel drama de la immigració, per la força dels seus protagonistes i per la cuidada posada en forma.”

Premi del públic:"Tempestad" de Tatiana Huezo (Mèxic)

SECCIÓ OFICIAL DE LLARGMETRATGES DE FICCIÓ:

Premi Radio Exterior de España: "Sinfonía para Ana” d’Ernesto Ardito i Virna Molina (Argentina)
“Per evidenciar l’atrocitat d’executar a adolescents per les seves idees polítiques i per esforçar-se en preservar la memòria històrica com a reivindicació dels drets humans.”

Premi Casa Amèrica Catalunya al Millor Guió:Vida de Familia” de Alejandro Zambra, Cristián Jiménez i Alicia Scherson (Xile)
“Per l’originalitat, subtilesa i capacitat de sorpresa del seu plantejament.

Premi al Millor Actor: Jorge Marrale per “Maracaibo” (Argentina, Veneçuela)
“Per transmetre intensitat, esqueix i frustració des de la contenció.”

Premi a la Millor Actriu:

Maria Ribeiro per “Como nuestros padres
“Per la versatilitat, naturalitat i complicitat de la seva intensa interpretació.”
Jazmín Stuart per “Amateur
“Per saber fascinar a través de la dualitat i sensualitat del seu personatge.”

Premi Ópera Prima: "El Vigilante” de Diego Ros
“Pel brillant estil inusual en un debutant, amb el que es recrea un cosmos tan viu com suggeridor.”

Premi Obra Social "la Caixa" al Millor Director: Sebastián Perillo per “Amateur
“Per aconseguir a partir de la seva passió cinèfila un film tan mimètic com genuí.”

Premi a la Millor Pel·lícula: "Amateur” de Sebastián Perillo
“Per lo sorprenent d’una proposta de gènere realitzada amb valentia i sense prejudicis.”

Menció Especial: ”O Filme da Minha Vida” de Selton Mello
“Per plasmar amb gran sentit plàstic i amor al cinema el nodrit i commovedor univers propi d’Antonio Skàrmeta.”

Premi del públic: "Como nuestros padres" de Laís Bodanzky. (Brasil)

   

LA CIUTAT DE LLEIDA DEDICA UN CARRER A JORDI DAUDER, ESTRET COL·LABORADOR DE LA MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

diumenge, 22 d'abril de 2018 11:21

Ahir dissabte, 21 d'abril al migdia, va tindre lloc a Lleida la inauguració del carrer dedicat a Jordi Dauder, un homenatge al desaparegut actor, molt vinculat a les terres de Lleida i fidel col·laborador des dels inicis de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebra aquests dies a la ciutat. D'aquesta manera, la ciutat reconeix l'aportació de Dauder tant a la Mostra com a la cultura catalana.

En l’acte, la tinent d'alcalde i regidora de Cultura, Montserrat Parra, va voler destacar la figura de l’actor i intel·lectual, Jordi Dauder, de qui ha dit que “era una persona extremadament generosa que des del primer moment es va bolcar amb la Mostra”. A més, Parra ha recordat que precisament Dauder va ser el primer pregoner que van tenir les Festes de Tardor de la ciutat. “Davant la generositat de Dauder amb la vida intel·lectual i cultural de la ciutat, que menys que dedicar-li un carrer”, ha expressat Parra.

El director de la Mostra, Juan Ferrer, va destacar de Jordi Dauder que “ha estat un dels majors actius culturals que ha donat el nostre país, una persona vinculada a les terres de Lleida, fins al punt de convertir-se, segons les seves pròpies paraules, en un ambaixador cultural de la ciutat”. Cal recordar, que Dauder va ser durant quinze anys adjunt a la direcció de la Mostra. A més, en la línia d’aquesta vinculació amb la ciutat, cal recordar que l’actor va posar la seva veu al documental El braç de les fúries, sobre el bombardeig al Liceu Escolar de Lleida.

Per la seva part, la Mostra va col·laborar activament en el documental Jordi Dauder, la revolució pendent, d’Antoni Verdaguer, un treball que va aconseguir el Premi Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català, de la qual era Membre d’Honor. “Per tot això, celebrem la inauguració d’un carrer de la ciutat al seu nom, a un home de cultura, en senyal de profund agraïment pel seu vincle amb Lleida”, va afegir Ferrer.

   

ARRENCA LA 24a MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

dissabte, 21 d'abril de 2018 11:12

Ahir divendres, 20 d'abril al vespre, ha tingut lloc a la Llotja de Lleida l'acte inaugural de la 24a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que se celebra a Lleida fins al 27 d'abril. Durant la gala, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el director de la Mostra, Juan Ferrer, van fer entrega del Premi d’Honor d’enguany a l’actor Eduardo Noriega. El Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català ha estat per a la directora i actriu Sílvia Munt, que va rebre el guardó de mans dels cineastes Judith Colell i Jordi Cadena. Els periodistes Emilio Mayorga i Elisabet Cabeza van ser els encarregats d'entregar el Premi Ángel Fernández-Santos a Gerardo Sánchez, director del programa de La 2 ‘Días de Cine’. I per primer any, s’ha atorgat el Premi Talent Llatinoamericà, que ha recaigut en el compositor de bandes sonores argentí Osvaldo Montes, i que va rebre el guardó de mans de la presidenta de l'Associació de Corresponsals de Premsa Iberoamericana, Sully Fuentes, i del director de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria.

Seguidament, els assistents van poder gaudir del concert Cinematango, un show en viu on un quintet de músics han interpretat diversos temes composats pel compositor Osvaldo Montes per a pel·lícules llatinoamericanes en versions properes al tango modern, amb textures innovadores, mentre paral·lelament es projectaven imatges de les pel·lícules i material d'arxiu fílmic que il·lustraven de forma creativa la interpretació musical.

Per cloure l'acte, es va projectar quatre curtmetratges que formen part de la Secció Oficial de la Mostra. Així, s'han pogut veure El corto del año, del director argentí José Mariano Pulfer, Pixied, de les argentines Agostina Ravazzola i Gabriela Sorroza, Pequeño manifiesto en contra del cine solemne, de l'argentí Roberto Porta, i Matria, de l'espanyol Álvaro Gago.

   

Pàgina 1 de 31

Tornar amunt